Blogg Påskens oster er servert!

Påskens oster er servert!>

Oster er fantastiske året rundt og påsken er intet unntak. Her er et utvalg oster som passer til den litt lysere årstiden vi går inn i. Pass på å temperere ostene  før de skal serveres og nyt gjerne osten med tilbehør men husk at den smaker spesielt godt med bare et nøytralt brød eller kjeks. 

 

Valencay er fremstilt av upasteurisert geitemelk, og produseres i Frankrike i Berry-Loire dalen og  osten har fått sitt navn etter byen Valençay.

I 1998 fikk den sin AOP-betegnelse. Osten er prisbelønnet, blant annet med Mèdaille d´or Paris 2014. Den pyramideformede osten skal etter sigende mistet toppen på grunn av Napoleon. Han hadde trukket seg tilbake etter det mislykkede felttoget til Egypt og kom over den pyramideformede chèvren fra Valençay.

Pyramideformen ergret Napoleon slik at han hugg av toppen med sverdet sitt. Valencay er mild, men med en utpreget aroma av geitemelk.

 

 Den svakt syrlige, hvite ostemassen er fast, men smelter likevel lett på tungen.  Den avrente ostemassen lagres nå i former for så å bli tatt ut og dekket med saltet trekullaske. Den videre lagring er i et godt ventilert rom med 80% luftfuktighet. Modningen tar tre uker og da er osten dekket med et naturlig mugglag. 

 

Valençay er en smakfull og myk ost. Tørre og syrefriske hvitviner passer og gjerne en lokal sauvignon blanc. i 1998 fikk Valençay som første region i Frankrike AOC status for både hvitvin og chèvre.

 

Banon AOC Cave er en chevre fra Alpes de Hautes provinsen i Frankrike. Osten er laget på upasteurisert geitemelk og pakket inn i kastanjeblader. Banon en myk ost, med blanding av søte og sterke smaker. Banon er en ost med karakter. Prøv med en tørr rosé fra Provence eller en søt Jurançon fra Sydvest-Frankrike. Husk å servere de avkjølte.

 

Petit Gres des Vosges produseres i Loraine, nærmere bestemt i Alsace- Weinberg i Nord-Øst i Frankrike. Dette er en rødkittost som er produsert på pasteurisert kumelk. For å fremskynde utviklingen av muggsopp, blir osten vasket i saltvann to ganger pr. uke. Under den 5 ukers lange modningen i fuktige grotter, blir osten snudd annenhver dag. Osten er lekker dekorert med et bregneblad, som gjør den lett gjenkjennelig. 

 

Konsistensen er bløt og kremet, lukten er skarp og den har en rik smak som kan minne litt om Munster. Osten blir kraftigere i smak ved lagring. Den kan fint nytes sammen med en

Riesling fra Østerrike, en Gewürztraminer eller Chablis premier cru fra Frankrike, tørr eplesider, mørkt trappistøl fra Belgia eller en oransjevin.

 

Pont L´Évêque er en rødkittost produsert i Frankrike av pasteurisert kumelk. Pont L´Évêque er en meget eksklusiv ost, en ost for de riktige ostegourmeter. Osten fikk sin AOP-betegnelse i 1976.Ostens konsistens er glatt og fin, men med noen få små hull, slik at den har noe til felles med brie.

 

Smaken er litt kraftig og fyldig, rik og aromatisk som blir forsterket ved lagring. Pont L´Évêque er lett å kjenne igjen med sin firkantede form.  Prøv med en Chardonnay fra Burgund, mørkt trappistøl fra Belgia eller en tørr eplesider som drikke til denne osten.

 

Crottin de Chèvre blir produsert i området Rians i Frankrike av pasteurisert geitemelk. Crottin de Chèvre har en ostemasse som er hvit, eller elfenbenfarget og har en naturlig skorpe som er dekket med et lag av mugg. Under modningsprosessen får osten en voksende grønn muggutvikling på overflaten. Den blir skarpere i smaken og ostemassen blir tørrere. Drikke som passer til er Sauvignon Blanc fra Loire, Chenin Blanc fra Loire eller Cabernet Franc fra Loire.

 

Kilde fra blant annet Oluf Lorentzen as, wikipedia  og appetitt.no

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev